
Men Zanzibar, hvor er nå det?
Ny norsk nisjeparfyme peker nese til gammeldags eksotisme.
Det er med ett snev av bekymring at jeg drar for å lukte på de to nye duftene til det splitter nye norske nisjemerket DoubleYou. Parfymene heter nemlig Zanzibar og Norvége, og ikke bare det: Selve navnet DoubleYou spiller på det å ha doble kulturelle identiteter. At Cathrine Røsseland som står bak merket selv er halvt Tanzaniansk, og at parfymene er økologiske, gjør meg bare mer betenkt— for er det noe jeg frykter mer enn lettbent eksotisme, er det politisk korrekt parfyme.
“Norvège
DoubleYou
Eau de Parfum · 30 ml · 690 kr
Nese: Barnabe Fillion
Varighet: 10t”
Eksotisme ligner avstandsforelske. Det er som en kikkert som holdes feil vei. Den krymper verden til dekorativ suvenir-størrelse. Spesielt har dette vært tydelig i vårt forhold til Afrika. Torbjørn Egner kunne dikte om Hottentotter i full forvissning om at vesle Hoa ikke ville troppe opp på døren (Egner visste nemlig — i motsetning til Åsne Seierstad — at det var få bokhandlere i Afrika). «Beboerne av disse hytter kom i morges over for å se vår leir, mens vi spiste frokost i teltet. De stakk sine hoder inn, smilte, stirret, men sa intet… (vi) viste dem vår interessanteste ting… hvilket alt gjorde sterkt inntrykk på dem. Så tok en av dem opp en stang gul såpe som lå på en kasse, og så undret de seg alle meget over den.» Et typisk sitat, hvis det ikke hadde vært for en liten detalj: Det er hentet fra den fantastisk morsomme reiseskildringen «Tre i Norge ved to av dem», og beskriver engelske turisters møte med nordmenn. I lys av dette kan man lure på hva som skjer når man inviterer en fransk parfymør opp på fjellet for å lage sin olfaktoriske tolkning av Norge.
“Zanzibar
DoubleYou
Eau de Parfum · 30 ml · 690 kr
Nese: Barnabe Fillion
Varighet: 6t.”
Resultatet er så overrumplende at jeg lurer på hva Barnabe Fillion tenkte på, der han stod på hodet i lyngen i Smådalen i Samnanger. Bruken av frisk koriander er den mest eksplisitte jeg har kjent i en parfyme – en plante som verken vokser, eller ligner på noe, som finnes naturlig i Norge (med unntak av insektet bærfis). Alt faller imidlertid på plass når det demrer at dette ikke er en naturalistisk framstilling av Norge, men en abstrakt fortolkning. Duften har nemlig den samme avklarte kaldheten du finner på fjellet. Gress og magnolia danner sammen med den kandiserte korianderduften en følelse av evighet. Som en bre som beveger seg så langsomt at det ikke kan oppfattes med øyet, som en tone som bare blir hengende — med ett fint dryss av melis på.
Afrikas krydderøy ligger utenfor Tanzania og har vært kolonialisert av persere, portugisere, arabere og briter. Den har vært havn for alle slags handelsreisende, slavehandlere og en og annen berømt pirat, som Kaptein Booth og Kaptein Bowen. Zanzibar åpner med en gnistregn av geranium, etterfulgt av en bredside med krydder, og et sjokk av en skamløst sexy note. Det er som å dykke ned i underbuksene på Johnny Depps Jack Sparrow. Det lukter rett og slett garvede kameltøfler. I det du lurer på om det er et sted du har lyst til å være, driver imidlertid parfymen over i et mindre promiskuøst farvann, og ankrer opp i en av lagune omkranset av tørre og eksklusive trenoter, nellik og kanel.
Acquired taste. Hvor skal man så plassere DoubleYou? Hjemme på veggen har jeg en afrikansk maske fra gamle onkel Jonny som var sjømann. Den er ikke det minste hyggelig. Den ser ut som en sur satyr, ond og skulende. Den er så langt fra dekorative negerdamer du kan komme. Det slår meg at DoubleYou ikke handler om lettvint sofaeksotisme. Det er nærmere dagens pirater utenfor Afrikas kyst, enn Pirates of the Carribean. Ikke like romantisk, men definitivt levende.
DoubleYou-parfymene har det til felles med kaffe, østers og maltwhisky, at dette er aromaer som krever en viss egeninnsats — dvs. kalibrering av smaksløkene — for å bli satt pris på. Dette er et modig grep. Ved å tørre å være ekskluderende, viser Røsseland at hun mener business, og da mener jeg ikke business som i «Blockbuster». Det vil hun tjene på i lengden.
Fakta: Parfymene er 100% naturlige. Som med andre «øko-parfymer» betyr det at du må akseptere langt kortere varighet sammenlignet med parfymer med syntetiske ingredienser (mao de aller fleste parfymer). Tips: Bruk dem på klærne, så holder de litt lenger.
Parfymene er også laget for å blandes med hverandre, slik at du selv kan balanserer hvor mye isprinsesse og sexy beast du vil være.
Kjøpsinfo:
HENRIK VIBSKOV BOUTIQUE OSLO,
Tollbugata 15 A, 0152 Oslo,
www.freudiankicks.com
Freudian Kicks,
Prinsensgate 10B,
0152 Oslo
Heaven Scent, Eger Karl Johan, Karl Johans gate 23 B, 0150 Oslo